I mitten av juli utsattes Lötenkyrkan i Uppsala för skadegörelse med rasistiska motiv och hotfulla texter. En vecka senare svarade gruppen ”Tillsammans för Uppsala” på hatet och hoten genom att överösa kyrkan med kärleksfulla motiv.

Text och bild: Jonas Nimmersjö

Det var när Andreas Tyrberg, prästkandidat för EFS och i sommar vikarierande diakoniassistent i Lötenkyrkan, gick ut för att ta bort smuts från en fågel på ett av fönstren som han la märke till skadegörelsen. Flera fönster på kyrkan och glaset på dörrarna vid ingången mot Johannelunds teologiska högskola var förstörda. De var bland annat fulla med rasistiska ristningar, såsom hakkors.
– Först kände jag bara, suck, varför har någon gjort såhär? Sedan såg jag hakkorsen och annat och kände sorg, säger And­reas som var den enda personen i tjänst i kyrkan under juli.
Texterna på fönstren var tydligt riktade riktade mot en av församlingens anställda, Edward Thomas, ungdomspräst i Lötenkyrkan. Under året som gått har dock Edward vikarierat som präst i Tunabergskyrkan. När Andreas meddelat Edward om vad som hänt kom de överens om att polisanmäla skadegörelsen. Andreas kontaktade även Uppsala pastorat.
– Alla ansvariga på pastoratet har kommit förbi trots att det är semestertid, säger Andreas. De har varit mycket engagerade och visat att de bryr sig.
Efter att polisanmälan var gjord dök även flera medier upp. Sveriges Television gjorde ett reportage och tidningarna UNT (Upsala Nya Tidning) och Världen Idag kontaktade Andreas för att rapportera om skadegörelsen.

När Andreas kom till jobbet på måndagsmorgonen den 27 juli, någon vecka efter skadegörelsen, såg han åter igen att någon varit framme och gjort något med dörrarna och fönstren. Först blev han bekymrad, men såg snabbt att det var papperslappar formade som hjärtan i olika färger och storlekar. Kärleksbombningen av Lötenkyrkan var ett initiativ av gruppen ”Tillsammans för Uppsala”, som i en inbjudan till ett Facebook-event den 26 juli skrev:
”Med anledning av att Lötenkyrkan har klottrats med nazistiska och homofobiska budskap, samt vandaliserats med stenkastning, vill vi visa vårt stöd till de drabbade. Tillsammans visar vi än en gång att Uppsala är en stad där vi står upp för varandra och att kärleken är starkare än hatet! Kom och visa solidaritet med kyrkan och församlingen – med kärleksbudskap! Ta gärna med egna pappershjärtan/ teckningar/ blommor att sätta upp!”
– Kärleksbombning var något jag inte var beredd på. När jag såg vad det var fick jag ett stort leende på läpparna, berättar Andreas.
Andreas skickade ett glatt meddelande till Edward. Därefter tog Andreas själv kontakt med medierna.
– Har de uppmärksammat det negativa måste de uppmärksamma det positiva. Vi fick full uppmärksamhet igen, säger han.
Att kärleksbombningen gladde Edward är inte svårt att se när man möter honom.
– Då var det lite som att det andra hotet var svårt att se. Det syns ju bara i viss vinkel vid rätt ljus, säger Edward. Men kärleksbudskapet syns väldigt tydligt. Jag tror det är ett litet tecken från Gud för att visa vad vi ska fokusera på.

För Edward är det självklart att det är kraften i kärleken vi ska fokusera på, det som just nu syns tydligast i Lötenkyrkan. Det är Jesus som kan ge styrkan till att ha civilkurage, styrkan till att bli salt och ljus, menar Edward Thomas.
– Vi kristna måste vara en del av samhället, vi ska synas, vi ska höras, vi ska vara aktiva i samhället och vi ska påverka samhället, säger Edward.
– Vi lever mitt i samhället och vi engagerar oss utåt och har ett ungdomsarbete som uppenbarligen berör, säger Andreas Tyrberg. Vi gör vi ett avtryck, vi finns som kyrka.
– Vi har en kallelse som kristna, den gäller även Lötenkyrkan. En kallelse att gå ut till världen, men nu har hela världen omringat vår kyrka, säger Edward Thomas. Denna händelse får inte skapa en reaktion av rädsla. Vi kan tycka det är tråkigt, gråta, bli ledsna, men vi vet vilka vi är, varifrån vi har fått vår styrka och vart vi är på väg.

______________

Vill du läsa texten i dess helhet så kan du göra det i kommande nummer av Budbäraren (25/8) >>