Högt uppsatta politiker mördade efter kuppförsök i Etiopien

Amharas regionala president Ambachaw Mekonnen och hans rådgivare sköts till döds i samband med ett kuppförsök i Amhara-regionen Bahir Dar, lördagen 22 juni. På annat håll mördades Etiopiens arméstabschef Seare Mekonnen, av sin livvakt i sitt hem i Addis Ababa. Händelserna sägs vara länkade till varandra, och i måndags rapporterade den etiopiska regeringen att Amhara-regionens säkerhetschef, tillika misstänkt kuppledare, Asaminew Tsige, har skjutits till döds av etiopisk polis.

 

Asaminew Tsige satt fängslad i nio år, fram till förra året, för att ha lett ett kuppförsök 2009. Han är Amhara-general och anklagas alltså nu för att ha orsakat kuppförsöket.

Efter helgens dödsfall rapporterar public service-bolaget EBC att även Amhara-regionens justitieminister Migbaru Kebede har dött till följd av skottskador.

Premiärministern Abiy Ahmed bekräftade nyheterna i ett nationellt uttalande och uppmanar det etiopiska folket att stå enade emot styrkor som hoppas splittra landet.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fördömer kuppförsöket i ett direktsänt tal.

Dessa händelser kommer exakt ett år efter att en bomb detonerade under ett av premiärministers offentliga framträdanden i huvudstaden Addis Ababa – bara månader efter att Ahmed kom till posten i april 2018.

Attackerna sägs ha etniska motiv och är en konsekvens av folkets misstro till Amhara-regionens styrande parti – som även är en del av koalitionsregeringen. Som resultat av missnöjet har ett nytt nationalistiskt parti bildats, och de arbetar hejdlöst för ett ökat inflytande för Amhara-befolkningen i landet. Syftet med kuppen är följaktligen att störa friden i landet och spä på den politiska oron ytterligare.

Läget är fortsatt oroligt men har lugnat ned sig i Addis Ababa och Bahir Dar sedan skjutningarna, där kraftigt beväpnade militärer nu patrullerar på gatorna.

Samtliga EFS-missionärer och personal är hemma i Sverige över sommaren.

 

Artikeln uppdateras löpande.