Ny bok om en av EFS tidigaste kvinnliga missionärer

I Gustava och bröderna från Ostafrika får vi del av en ögonvittnesskildring från pionjärtiden i EFS missions­ historia.

I oktober 1869 påbörjade Gustava von Platen sin resa till Östafrika för att förenas med sin fästman, missionären Bengt Peter Lundahl. Tillsammans med tre unga män reste hon med tåg genom Europa och sedan med båt över Medelhavet, via Alexandria och Suez till Suakin i nuvarande Sudan.

I Eritreas högland väntade fem missionärer – en av dem var Bengt Peter Lundahl – alla svårt medtagna efter en lång och påfrestande flykt från låglandet. Efter sju månaders resa var Gustava och hennes medresenärer framme och hon kunde förenas med sin fästman.

I dagböcker och brev beskriver Gustava hur vardagen förflöt. Utmaningarna var många: hett klimat, okända sjukdomar, lokala krig mellan småfurstar, nytt språk och helt annorlunda kultur. Paret Lundahl hade framför allt ansvar för skolarbete. Gustava var utbildad lärare och tog redan från början aktiv del i både planering och undervisning.

 

Författaren Ingrid Kågedal är pensionerad lärare med en fil. mag. i natur­vetenskapliga ämnen. Till hennes intressen hör läsning, fotografering, resor med mera. Genom sitt engagemang i EFS i Lötenkyrkan i Uppsala och kontakt med missionärer under många år har hennes intresse för missionen vuxit. En resa till Etiopien förstärkte ytterligare intresset och engage­ manget. Hon har tidigare på eget förlag gett ut tre häften med bilder och texter om fåglar, fjärilar och orkidéer.

Beställ boken på shop.efs.nu