Barn i flyktingläger

Diakoni
Irak

Genom Christian Aid Program Nohadra Iraq (CAPNI) stöder EFS verksamhet för barn i flyktingläger.

CAPNI driver sju Child Friendly Space (CFS) som bekostas av olika organisationer. Den CFS som får stöd från EFS finns i byn Bakhitme utanför staden Dohuk. CFS är en psykosocial verksamhet för flyktingbarn. På förmiddagarna går barnen i en lokal skola, och på eftermiddagarna kommer de till CFS. CFS är en blandning av skola och fritidsverksamhet. Barnen får både lära sig saker, men också leka, pyssla och sjunga. Många av barnen har varit med om traumatiska händelser när de tvingades fly. Här får de möjlighet att bara vara barn och bearbeta sina upplevelser. Lärarna är själva flyktingar som därigenom får ett arbete.

CFS är en psykosocial verksamhet för flyktingbarn. På förmiddagarna går barnen i en lokal skola, och på eftermiddagarna kommer de till CFS. Barnen får både lära sig saker, men också leka, pyssla och sjunga.

Barnen och lärarna på CFS i Bakhitme bor alla i baracker som ligger precis bredvid CFS. Det är ett trettiotal familjer som bor på en liten yta. Varje barack är ungefär 15 kvm stor och har en toalett, en kokvrå och ett rum som fungerar som både sovrum, vardagsrum och matrum för hela familjen. Det finns fördelar gentemot att bo i tält: baracken skyddar bättre mot regn och kyla, de har el och en dörr som går att låsa.

CAPNI är en inhemsk organisation som grundades 1993 och har arbetat med stöd till flyktingar och andra sedan dess. CAPNI understödjs av fem ortodoxa samfund men hör inte till någon specifik kyrka. De arbetar med att ge stöd till flyktingar, både de som bor i stora läger och de som bor på andra platser i regionen.

EFS har varit med och gett stöd till flera delar av deras verksamhet:

  • Stöd till flyktingar med funktionshinder genom utdelning av olika hjälpmedel såsom kryckor och rullstolar.
  • Utdelning av matpaket till flyktingfamiljer. Matpaketen innehåller basvaror som ris, pasta, bönor, olja och te.

ge en gåva Ladda ner pdf