Musik

Musiken är en självklar bärare av evangeliet i EFS – i tillbedjan och mission. Vi har en lång musikalisk tradition.

Lina Sandell och Oscar Ahnfelt skrev psalmer som tillhör Sveriges psalmskatt. Genom åren har nya genrer kommit till och idag är den musikaliska bredden väldigt stor. Babyrytmikgrupper, barnkörer, gospelkörer, blåsorkestrar, rockband, kyrkokörer och seniorkörer är några exempel.

I EFS regioner och i missionsföreningar anordnas en rad olika musikaktiviteter och ideella och anställda musikledare har en viktig roll i missionsuppdraget.

Upphovsrätt

Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, ty han har gjort underbara ting. Ps 89:1

Den uppmaningen har Guds folk genom alla tider tagit på allvar. Vi är tacksamma till alla kompositörer och textförfattare som skapat musik till Herrens ära!

All musik och sångtexter är skyddade enligt upphovsrättslagen. Det betyder att den som äger rättigheterna till sången också har rätt att få ersättning när sången används. Detta behöver vi vara medvetna om när vi använder musik våra i offentliga sammanhang.

Det är bra att känna till att det finns ett undantag för gudstjänster i upphovsrättslagen. Det innebär att det är fritt fram att framföra musik i ordinarie gudstjänster. Men det finns fall då musikframföranden i våra sammanhang kräver licens. Exempelvis musikgudstjänst där riktmärket är mer än 30 minuter musik. Och sångtexter som mångfaldigas och visas i en gudstjänst kräver nästan alltid tillstånd eller licens.

Här kan du läsa mer om detta:

Stim

Stim företräder upphovsmän som registrerat sin musik hos dem. När musik framförs offentligt är det Stim som vi vänder oss till. Det kan röra sig om musikgudstjänst, konsert, café med livemusik och inspelad bakgrundsmusik i lokalen. När musik framförs i de tre förstnämnda sammanhangen behöver din förening ha en så kallad “Live-licens” hos Stim och rapportera sångerna som spelats. Läs mer här.

OBS! Svenska kyrkan har ett centralt avtal med Stim. I samarbetskyrkor mellan EFS och Svenska kyrkan bör ni föra ett samtal om verksamheten ska rapporteras via Svenska kyrkans avtal eller på licens som föreningen tecknar. Kontakta den svenskkyrkliga församling som ni tillhör vid frågor kring detta.

CCLI

CCLI företräder textförfattare som är registrerade hos dem. Största delen av de lovsånger vi använder idag finns hos CCLI. När vi vill projicera texter, visa text i livesändning eller trycka dem i sånghäften är det CCLI som vi vänder oss till. Varje förening som vill visa eller mångfaldiga sångtexter som är skyddade hos CCLI ska ha en licens.

CCLI har några olika licenser som kan vara aktuella för er förening:

Med Kyrkornas Copy Right licens (CCLI-licensen) får föreningen mångfaldiga/visa sångtexterna på alla sånger vars upphovsmän är anslutna till CCLI. Licensavgiften baseras på det genomsnittliga antalet besökare vid ordinarie gudstjänst. Det enklaste är att teckna en årslicens.

Med kyrkornas evenemangslicens får föreningen mångfaldiga/visa texter vid arrangemang med fler besökare än den ordinarie licensen innefattar. Den gäller i upp till 14 dagar.

Med CCLI streaminglicens får föreningen streama sina gudstjänster och på så sätt nå ut till en bredare gemenskap. Det finns även en CCLI Streaming Plus licens, denna licens ger bland annat föreningen rätt att använda sig av masterinspelningar och multitracks vid sina gudstjänster.

Med kyrkornas videolicens får föreningen rätt att visa film i sin verksamhet. Här finns mer info om licenserna och möjlighet att teckna licens. Läs mer och teckna licens här.

Föreningar som endast använder sig av fysiska psalmböcker vid den gemensamma sången behöver inte teckna licens hos CCLI. Däremot behövs licens och tillåtelse vid kopiering och mångfaldigande av texter såsom projicering.

Fria verk

Sånger där upphovsmännen varit avlidna i minst 70 år kallas fria verk. De är fritt fram att använda utan licenser och rapporter. Men om verket framförs i ett nytt arrangemang och/eller text, som är registrerat hos Stim och/eller CCLI är detta skyddat och kräver licens.

Behöver samlingen licensieras/rapporteras?

Tillfälle

Stim

CCLI

Gudstjänst

nej

ja, om text visas/tryckts

Konsert

ja

nej

Musikgudstjänst

ja

ja, om text visas/tryckts

Musik spelas i bakgrunden i lokalen

ja

nej

Livesänd gudstjänst

nej*

ja, om text visas, läs om CCLI Streaming Licens

* Stim har eget avtal med ICE som företräder Youtube, Instagram, Tiktok, Vevo och Facebook.

Vidare läsning och information om upphovsrätt

För mer information kring upphovsrätt så har Musikförläggarna samlat en del information på sin hemsida. Där finns även material att ladda ner, kan rekommendera dokumentet »Upphovsrätt & noter«. Läs mer om det här.

David Media har också samlat en del information om upphovsrätt på sin hemsida. Läs mer om det här.

EFS-kyrkan i Ängelholm har erfarenhet av att webbsända sina gudstjänster och har samlat lite tankar och tips kring rättigheter på sin hemsida. En del handlar om MPRT (Myndigheten för Press, Radio och TV), men från 1 januari 2023 verkar det vara nya regler som gäller kring om ett sammanhang behöver registrera sig där. Men ta gärna del av informationen där (läs mer här) och läs själv på mediemyndighetens hemsida här.

Kontakt gällande upphovsrättsfrågor: Samuel Björling, EFS musikinspiratör, samuel.bjorling@efs.nu.

Resursbank

I vår resursbank kan du som är intresserad av musik hitta inspiration, ladda ned noter och texter samt hitta bra kontaktpersoner.

Mejlutskick

Ja tack, jag vill få mejl med musikinformation från EFS