Familjen Thornell tillbaka i Sverige

Familjen Thornell är nu tillbaka i Sverige efter att ha lämnat Addis Abeba på grund av inbördeskriget i Etiopien.

I lördags landade Andreas, Frida och deras tre barn på svensk mark efter att det pågående inbördeskriget i Etiopien har trappats upp och kommit allt närmre huvudstaden Addis Abeba.

– Det är svårt att veta vad som egentligen händer och det är fortfarande mycket som känns väldigt oklart. Själva konflikten i norr har pågått ett år men det finns ingen oberoende mediabevakning, det pågår ett parallellt mediekrig där allt som sägs är filtrerat åt det ena eller andra hållet, säger Andreas.

Beslutet att åka hem till Sverige var mycket ledsamt, men ändå självklart efter att barnens skola Bingham Academy valt att ”stänga ner” och gå över till online-undervisning. Internationella experter bedömer fortsatt situationen i landet som väldigt allvarlig. Matleveranser till Addis kan komma att bli kraftigt reducerade, tillgången till internet är oklar och det finns en stor risk att reguljära flyg slutar att gå.

– Många av lärarna blev beordrade att resa ut ur landet av sina organisationer på grund av den rådande situationen. Och flera av barnens kompisar har också lämnat landet med deras familjer. Så för våra barns skull blev det självklart att resa hem, även om det känns väldigt ledsamt och svårt att lämna vänner och kollegor som vi hade velat hjälpa och stötta på plats. Vi lider väldigt mycket med det etiopiska folket och det är oroväckande hur det ska gå, säger Andreas.

Barnens skolundervisning kommer att ske online åtminstone fram till jul, vilket innebär att familjen blir kvar i Sverige till dess. Förhoppningen är att få återvända till Etiopien i januari, men det är fortfarande ett mycket osäkert läge. Andreas uppmanar EFS till fortsatt bön för Etiopien och dess folk.

– Det finns så mycket tragedi i ett sådant här krig och det kommer troligen att ta flera år att läka alla de sår som tillkommit även om det skulle bli fred och eldupphör. Vi vet att många bett för oss och för landet och det är vi så tacksamma för. Bön gör skillnad och nu är det verkligen tid att be för Etiopien och alla som drabbas.