Frågor och svar

Vad är EFS?

EFS är en missionsrörelse inom Svenska kyrkan. EFS är alltså en del av Svenska kyrkan och delar samma tro och lära men genom egen organisation och ekonomi. EFS är byggt på föreningsstruktur. Detta innebär att de flesta medlemmar i EFS är medlemmar i en missionsförening eller EFS grupp. Missionsföreningarna driver arbete lokalt som till största del bedrivs ideellt. Missionsrörelsen bedrivs på olika nivåer med grunden i det lokala engagemanget: lokalt föreningsarbete; regionalt stöd till föreningar t ex genom ungdomsläger och liknande verksamhet; rikskansliets arbete med nationella satsningar och gemensamt internationellt arbete; styrelsen, som utses av årsmötet genom representativ demokrati med ombud från respektive lokal förening.

Varför EFS?

EFS grundades utifrån en nöd för det andliga läget i Sverige  och i en längtan efter att dela evangeliet. Denna nöd och missionslängtan är en viktig del av EFS identitet och grundtanke, som en i grunden lekmannarörelse för att dela evangeliet.  Idag vill EFS jobba utifrån visionen ”människor och samhällen förvandlade av Jesus” genom betoning på att leva mission genom tro, ord och handling; växa i lärjungaskap genom undervisning, träning och verktyg; samt att forma kristna gemenskaper genom att plantera, utveckla och utrusta.

Var finns EFS?

EFS har missionsföreningar i hela Sverige, för att hitta en lokalförening nära dig kan du söka här. EFS bedriver också internationell mission i ett flertal länder i samarbete med systerkyrkor och samarbetsorganisationer. Läs mer om våra olika projekt här.

Hur kan jag hitta information om vad som händer i EFS?

EFS har en medlemstidning som heter Budbäraren och som kommer ut varje månad. Dessutom ges tidningar ut av några av EFS regioner/distrikt. Du kan läsa senaste Budbäraren här. Du kan även bläddra i tidigare nummer (från juli 2012) på Issuu. Du kan även följa oss på sociala medier (facebook, twitter, instagram) eller titta på EFS play för att ta del av inspelat material.

Hur blir man medlem i EFS?

Den vanligaste formen för medlemskap i EFS är att vara med i en missionsförening eller en EFS-grupp. Då har man yttrande- och förslagsrätt på EFS årsmöte samt möjlighet att delta som röstberättigad. För att bli medlem kontaktar man den missionsförening/EFS-grupp man är intresserad av att bli medlem i. Som alternativ till medlemskap i missionsförening/EFS-grupp kan man välja att bli enskild medlem i riksorganisationen eller i ett distrikt. Det enskilda medlemskapet väljer man om man vill stödja EFS grundtankar utan att ansluta sig till en lokal förening. Som enskild medlem har man fortfarande yttrande- och förslagsrätt på EFS årsmöte. Vill du veta mer om enskilt medlemskap i EFS riksorganisation kan du klicka här. Vill du bli enskild medlem i ett distrikt så kontaktar du det aktuella distriktet.

Måste man vara medlem i Svenska kyrkan för att vara medlem i EFS?

Nej, man måste inte vara medlem i Svenska kyrkan för att gå med som medlem i EFS. Däremot är EFS som rörelse en organisation inom Svenska kyrkan.

När bildades EFS?

EFS bildades 1856 av några studenter i Stockholm som ville sprida evangeliet till svenska folket. Eftersom lekmän inte fick predika började man sprida böcker och små skrifter gratis. Efterhand anslöt sig fler till verksamheten, och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen bildades för att organisera förlagsverksamheten. De som spred skrifterna i landet kallades kolportörer och efterhand som de började prata om texterna med folk blev de predikanter. 1861 beslutades om en egen utlandsmission och redan 1866 landsteg de första missionärerna i nuvarande Eritrea. läs gärna mer om EFS historia här.