Katedralen och kapellet – innanför eller utanför?
Kyrkan har genom alla tider präglats av en rik och brokig mångfald. I de gamla katedralerna fanns inte bara ett centralt högaltare i koret utan även sidoaltaren. Dessa sidokapell rymde olika fromhetstraditioner och väckelserörelser som växte fram inom kyrkan.
I Sverige uppstod under 1800-talet många nya väckelserörelser som blev egna kyrkobildningar och bröt med Svenska kyrkan. De flyttade så att säga ut ur katedralen och blev frikyrkor. EFS har dock under 165 år stått fast vid sin inomkyrkliga profil och fortsatt verka som ett kapell inom katedralens rymliga valv.
Syftet med bildandet av EFS formulerades redan 1856 att ändamålsenligt och mer ordnat använda sig av de många frivilliga krafter som engagerat sig för kyrkans och evangeliets tjänst. Detta behov av ideella krafter och att engagera lekfolket i kyrkans tjänst och uppdrag är ännu större idag och alldeles avgörande för kyrkans framtid.
Svenska kyrkans kyrkomöte och EFS årskonferens fattade åren 1989–1990 var för sig beslut att ingå följande avtal: ”Svenska kyrkan och EFS förnyar ömsesidigt sin gemenskap i en och samma kyrka med full andlig enhet och solidaritet. Svenska kyrkan erkänner fullt ut det arbete EFS bedriver som en del av kyrkans arbete. EFS å sin sida bekräftar sin samhörighet med Svenska kyrkan.”
Därför finns också Samarbetsrådet Svenska kyrkan-EFS som står bakom initiativet till detta magasin. Vårt uppdrag är enligt instruktionen från kyrkostyrelsen ”att inspirera till nya och fördjupade samverkansformer … att utarbeta modeller till lokala samarbetsavtal … samt att stimulera en teologisk bearbetning av de olika traditioner som finns … samt att verka för en fortsatt fördjupning av samarbetet mellan Svenska kyrkan och EFS lokalt, regionalt och centralt.”
Det här magasinet tar utgångspunkt i Marie Rosenius studie från 2020: Samarbetskyrkan – ett ecklesiologiskt kapital. I samarbete med Budbärarens redaktion och med ekonomiskt stöd från Kyrkostyrelsen och EFS önskar vi med denna publikation ge fördjupad kunskap och inspiration att se de möjligheter som denna samverkan innebär för vår kyrka. Kyrkan har inte råd att förskingra detta kapital utan låt oss tillsammans ta vara på möjligheten att förvalta det på ett sådant sätt att Kristus blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds rike utbreds.
För Samarbetsrådet Svenska kyrkan-EFS
Magnus Persson, präst, inspiratör och samverkanssekreterare för Svenska kyrkan-EFS