Möt ögonläkaren Daisy Choudhrie i årets Se Be Ge

Daisy Reuben Choudhrie var bara 17 år gammal när hon kom till Padhar sjukhus i Indien för att göra en kortare volontärinsats. 23 år senare är hon Padhars främsta ögonspecialist och leder arbetet med den expanderande ögonkliniken, som finansierats av EFS.

– När jag kom till Padhar som 17-åring fick jag följa med läkarna och sjuksköterskorna ut i byarna och se hur de bad för människor och botade de som var sjuka. Då hände något i mig. Deras omsorg om byborna och den skillnad de gjorde i människors liv gjorde starkt intryck på mig. Jag började be till Gud att han skulle skicka fler människor som kunde hjälpa dem och när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att stanna i Padhar så förstod jag att Gud hade valt mig, berättar Daisy och skrattar.

23 år senare är Daisy fortfarande kvar i Padhar och nu leder hon arbetet med en ny ögonklinik, som finansierats av ett par generösa gåvor till EFS mission. Det stora flertalet av Daisys ögonpatienter är äldre, men många yngre i Indien far också illa på grund av sina synskador. Daisy minns särskilt en flicka i tjugoårsåldern som hette Rania. Hon tvingades bo i ett uthus, eftersom föräldrarna trodde att hon var mentalsjuk. När Rania väl blev diagnosticerad och fick komma till Padhar för en gråstarrsoperation, var hon livrädd. Hon vägrade samarbeta och ville inte genomgå några undersökningar.

– Vi visste inte vad hon hade varit med om, eller vad som skapat hennes rädsla, men vi gav henne gott om tid, behandlade henne med respekt och kallade henne “betee”, som betyder dotter på Hindi. Efter ett par dagar var hon helt lugn och vi kunde genomföra operationen, berättar Daisy.

När Rania kom tillbaka efter ett par månader för att operera det andra ögat var hennes liv helt förändrat. Hon var inte psykiskt sjuk, men på grund av hennes synskada hade hon isolerats och varit oförmögen att ta hand om sig själv. Omgivningen hade inte förstått att det enda hon verkligen behövde var en gråstarrsoperation.

– Att möta de här människorna och se deras förvandling berör mig djupt. När de får sin syn tillbaka klarar de plötsligt av att ta hand om sig själva, tvätta sig och göra enkla saker som att äta själva, sådant som kanske var omöjligt innan. Det gör också att deras familjer accepterar dem igen, berättar Daisy.

EFS insamlingsprogram Se Be Ge sänds 24 september 2022 och finns att se på efsplay.nu