Våldsamma protester efter mord på folkkär etiopisk artist

Sångaren Hachalu Hundessa, 34 år, sköts till döds 29 juni i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, rapporterar TT. Sedan dess har protesterna avlöst varandra i hela landet.

Minst sju personer har dött i olika städer, ett 80-tal har skadats och tre bomber har utlösts i huvudstaden. Etiopiens premiärminister fördömer mordet i ett offentligt uttalande.

– Det är en stor sorg och i grunden ett försök om att förhindra utvecklingen och enheten som vi strävar efter, säger Etiopiens premiärministern Abiy Ahmed.

Den folkkära artisten tillhörde landets största etniska folkgrupp oromo och har med sina politiska texter blivit en symbol mot förtryck och marginalisering av oromofolket. Många av hans låtar har blivit ljudspår för kampen om mer inflytande för oromofolket. Inte minst under 2018:s protester som ledde till att den tidigare premiärministern Hailemariam Desalegn tvingades avgå, och Abiy Ahmed installerades som efterträdare.

Mordet sägs vara politiskt motiverat då artisten tätt innan hans död uttryckte kritik mot landets styre under en konsert. Samtidigt har 35 personer gripits, bland andra oppositionsledaren Jawar Mohammed som i oktober förra året ledde våldsamma protester mot premiärministern Abiy Ahmed. Dessa arresterades i samband med att Hundessas kropp transporterades till hemstaden Ambo i västra Etiopien, varpå Jawar och hans anhängare spärrade vägen i försök om att få följet med kroppen att vända till Addis Abeba. En polis dödades i sammandrabbningarna mellan Jawars livvakter och etiopiska polisen.

Etiopiska myndigheter stängde ned internet i tisdags för att lugna det oroliga läget. Etiopiens val, som skulle ägt rum i augusti, skjuts även upp. Jawar Mohammed – premiärministerns tidigare allierade, men nu starkaste kritiker – utesluter inte att själv ställa upp mot honom i valet.

EFS har två utsända familjer boende i Addis Abeba. Familjen Tranefeldt förväntas komma till Sverige för semester inom de närmaste dagarna, medan familjen Thornell stannar kvar i Etiopien över sommaren. EFS uppmanar nu till förbön för Etiopien och dess befolkning, om fred och försoning mellan politiska, etniska och religiösa grupper.

Artikeln uppdateras löpandes.