Värsta torkan på över 50 år – men hjälpen når fram!

Etiopien drabbas just nu av den värsta torkan på 50 år. Över 18 miljoner människor är i stort behov av matbistånd, varav flera miljoner barn. Tre miljoner barn beräknas ha slutat skolan på grund av hunger och landet står på gränsen till en svältkatastrof.

Barnen är särskilt drabbade av torkan och många drabbas av sjukdomar på grund av näringsbrist och är för svaga för att orka gå till skolan. I mitten av mars påbörjade EFS tillsammans med Mekane Yesus-kyrkans utvecklingsarbete DASSC ett nödhjälpsprojekt i Tigray, norra Etiopien. 10 000 barn i 20 skolor får nu ett mål näringsgröt, så kallad Faffa eller Famix, om dagen. Familjer, ideella och anställda vid det lokala kontoret jobbar för att effektivisera nödhjälpen.

Girma Aseffa, skoldirektör på Majalemskolan vittnar om det positiva resultatet.
– Innan vi påbörjade projektet var det många barn som var frånvarande, på grund av att de helt enkelt inte orkade komma. Nu kommer alla, fulla av energi, och deltar aktivt i undervisningen.
Desta Hadare, direktor på DASSC i Tigray, vittnar också om det goda resultatet från projektet. Han ser dessutom att barn nu har gått upp i vikt och tillfrisknat från sjukdomar som kommit av undernäringen.
– Behovet av extra mat kommer att finnas ända fram till nästa skördeperiod i december 2016. Fram till dess har inte bönderna något nytt att äta.

EFS har skickat en miljon kronor till projektet. Dessa räcker i två månader, men då behovet är större satsar vi på att samla in totalt fem miljoner kronor. Vi är redan halvvägs, men vi har en lång bit kvar.

Text och bild: Viktoria Nordén, EFS och BIAL-missionär i Addis Abeba, Etiopien

Var med oss i kampen mot svälten!

Hur kan jag hjälpa?

  • Be för situationen
  • Ge en gåva

beställ en bankgiroavi via insamling@efs.nu

 

    • Anta utmaningen på sociala medier
  1. ät gröt och skänk din lunchpeng till kampanjen.
  2. Utmana sedan dina kompisar, arbetslaget eller familjen att göra detsamma.
  3. Hashtagga din lunch med #lunchföretiopien och #etiopiensvälter – för frågan är: #hurmångaluncherkanduge?
    Förslag på text till din bild: “I dag äter jag gröt och swishar min lunchpeng till 123-602 56 62 för #etiopiensvälter. Jag utmanar @kompis1, @kompis2 och @kompis3 att i morgon göra detsamma! #hurmångaluncher­kanduge? #lunchföretiopien #hakapåkampenmotsvälten”