Att bryta barriärer
Hur bryter vi barriärer som finns mellan oss och andra människor när det kommer till att dela vår tro på Jesus? För många av oss finns det olika hinder som gör att vi inte känner oss bekväma att leva mission. Martin Alexandersson ger oss fyra praktiska verktyg på hur vi kan leva mission i vardagen.
Följande text är hämtad ur EFS väggkalender för 2022, du kan beställa hem kalendern här. Texten är skriven av Martin Alexandersson, utvecklingskonsulent på EFS.
Jesu möte med kvinnan vid Sykars brunn är ett utmärkt exempel på när vi inte bara kan göra teologi av en bibeltext utan också lära oss av Jesu metodik. Som vi kommer att se finns det fyra barriärer som Jesus i den här berättelsen möter och som han inte låter hejda sig. Det som är intressant är att dessa fyra barriärer finns i alla möten som vi dagligdags har med människor i vår omgivning och Jesu agerande kan därför hjälpa oss i hur vi ska göra. Av utrymmesskäl väljer jag här inte att skriva ut hela bibelstycket men Joh 4:4-42 behöver läsas parallellt för att förstå innebörden av Jesu undervisning.
Låt oss därför gå igenom de fyra barriärerna och se hur Jesus hanterar dem:
- Första barriären – behandla som vän
Vi skulle kunna göra en lång lista över varför han som manlig, judisk, rabbin inte på tu man hand skulle möta en okänd, samarisk kvinna med en sexuellt tvivelaktig historia som dessutom var vid brunnen mitt på dagen. Barriären dem emellan är övertydlig men Jesus börjar med att behandla henne som en vän genom att säga ” Ge mig något att dricka” (v.7). Han bryter alltså barriären av främlingskap (och snudd på fiendskap) genom att behandla henne som vän.
- Andra barriären – ha ett andligt samtal
I alla kulturer finns det samtalsämnen som man inte pratar om och så finns det vissa ämnen som går att samtala om, men som är lite känsliga. I denna senare kategori brukar trosfrågor hamna – framförallt när den andre har en annan tro som i Jesu fall. Som vi ser i texten börjar Jesus redan i sin andra mening att föra in samtalet på andliga frågor och säger ”Om du visste vad Gud har att ge” (v.10).
- Tredje barriären – prata om evangeliet
Om det är en barriär att prata om andliga frågor så är den barriären än tydligare när det handlar om själva evangeliets kärna. I svensk kontext känner vi igen det när samtal om Gud är mindre problematiska än om Jesus – och då framförallt som den korsfäste och uppståndne.
- Fjärde barriären – ge en utmaning
De tre första barriärerna är inte så svåra att förstå: det underlättar att ha en relation för att kunna prata om andliga frågor, och de andliga samtalen är en förutsättning för att sedan kunna prata om Jesus. Men ofta stannar vi där. Den fjärde barriären är att ge en utmaning som en konsekvens av evangeliet. Jesu utmaning är lite svårförstådd när han säger ”Gå och hämta din man.” (v.16) men vi förstår syftet med utmaningen när vi läser att kvinnan då inser att Jesus är en profet och ställer frågan som hon har funderat på: ska vi tillbe Gud på det här berget eller i Jerusalem? (v.20) Det var genom Jesu utmaning som hon insåg att han var Messias och det ledde till att stora delar av hennes by kom till tro. (v.28-42). Vi ser i flera av Jesu möten att han ger en utmaning som en konsekvens av ett samtal om evangeliet såsom ”låt de döda begrava sina döda.”(matt 8:21) eller ”Sälj allt du äger”. (Luk 18:22)
Med barriärerna som tolkningsnyckel är det enkelt att se vid vilken barriär var och en av mina relationer befinner sig och varför det därför är svårt att ta vidare steg. Med Jesus som inspiration kan vi också vara trygga i att det finns en kallelse att bryta dessa sociala barriärer, för evangeliets skull, men att det för den skull inte är lätt. Dessutom behöver vi inse att bryta dessa barriärer kan ta olika lång tid. Jesus bryter alla dessa fyra på ett samtal som varar i några minuter – vilket ju kan ske även för oss. Men erfarenheten säger att det ofta tar längre tid, men att det är mödan värt för möjligheten att få dela Jesus med en människa i sin omgivning!
Läs resten av texten i EFS väggkalender för 2022. Beställ hem ett exemplar här.