”Det har varit en fantastisk tid”

De tre EFS-praktikanter som varit i Addis Abeba är nu åter på svensk mark efter att ha behövt avbryta sin praktikperiod i förtid. Detta på grund av det pågående inbördeskriget i Etiopien.

Det är ganska precis två månader sedan Alma Åkesson, Veronica Axelsson och Wilma Hvirfvel lämnade Sverige för en praktik i fyra månader i Addis Abeba hos EFS samarbetspartner Hope for Children. Men bara två månader in i äventyret behövde de resa hem till Sverige igen efter att Utrikesdepartementet (UD) gått ut med ett inreseförbud till Etiopien på grund av att inbördeskriget trappats upp den senaste veckan. Igår eftermiddag landade trion på Arlanda med blandade känslor.

– Det känns inte riktigt verkligt ännu att vi är tillbaka, säger Wilma och får medhåll av Veronica:

– Min kropp är förvisso tillbaka i Sverige men mentalt är jag fortfarande kvar i Addis.

Det var i måndags förra veckan som de via samtal med Frida och Andreas Thornell (EFS-missionärer i Etiopien) började förstå att stridigheterna närmade sig Addis Abeba och att spänningarna i landet trappats upp.

– De kommande dagarna var dock ”som vanligt”. Några spår av konflikten syntes inte till på gatorna och vi trodde nog att vi skulle kunna vara kvar. Sedan kom beskedet från UD på torsdagen och då förstod vi att vi tyvärr behövde åka hem, säger Alma.
Alla tre känner att de hade velat slutföra sin praktik men de är ändå tacksamma och glada över den tid som varit, de nya erfarenheterna de samlat på sig och alla människor de träffat.

– Det har varit en fantastiskt bra tid. Jag är så tacksam över möjligheten att få åka och jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv och andra människor. Att få leva i ett samhälle där Gud är så närvarande i människors vardag har gett mig många nya perspektiv, säger Wilma.

– Vi har hunnit träffa helt fantastiska människor och det har varit så berikande att få ta del av deras kultur och se hur de lever, säger Veronica.
Och Alma har under dessa två månader förverkligat en barndomsdröm. Redan som 10-åring samlade hon in pengar till just Hope for Children och skrev då ner på en lapp att hon drömde om att jobba för Hope for Children i framtiden. 12 år senare blev det verklighet.

– Det känns helt otroligt att min dröm har gått i uppfyllelse och även om jag nu levt min dröm i två månader så är den inte över – nu drömmer jag om att få komma tillbaka dit i framtiden, säger hon.

Fotnot: Tips till EFS-föreningar! Bjud gärna in någon av praktikanterna att berätta om sina upplevelser i er förening. Wilma bor i Umeå, Veronica i Linköping och Alma i Hörby. Kontakta  för mer information och bokningar.