Goda nyheter för Somaliland

Rent vatten. Mat i magen. Att inte bli könsstympad som sexåring. Det kan låta som självklara rättigheter, men så är det inte i Somaliland. Där dör fortfarande vart tionde barn innan de fyllt fem, och mödradödligheten är bland de högsta i världen. Men tack vare EFS samarbetspartner Warsan får vi vara med och göra stor skillnad för några av de mest utsatta.

Skolorna är en av de platser där resultatet av arbetet syns särskilt tydligt. När Warsan började sitt arbete i byarna Balli Issa och Qoolcadey för sex år sedan, kom bara 33 elever till skolan. Idag har den siffran drygt tiodubblats, mycket tack vare de dagliga skolluncherna och det goda samarbetet med föräldrar och lärare. Nu arbetar Warsan i 9 byar och flyktingläger och de ser samma positiva utveckling överallt. 

Kvinnors hälsa är ett annat viktigt fokusområde. Inte minst mödrahälsovården och arbetet med att stoppa könsstympning. Under ett av våra besök i Bali Mataan träffade vi Anab Gelleh, som försörjt sig på att omskära unga flickor ända tills hon förstod att det var fel.

– Jag trodde att jag gjorde något bra, att omskärelsen var viktig för att skydda familjernas och flickornas rykte. Men nu vet jag att det är livsfarligt, berättade hon.

Vändpunkten kom när hennes egen dotter nästan förblödde under sin första förlossning. Warsans läkare förklarade att komplikationerna berodde på omskärelsen som Anab gjort och hon ångrade sig enormt. Men vad skulle hon leva på om hon inte längre kunde få betalt för könsstympningar? Warsan erbjöd henne en sömnadskurs, och i likhet med flera andra kvinnor som valt att sluta med omskärelsen har Anab nu blivit sömmerska istället. 

Anab Galleh.

Tidigare fick Anab ungefär en femtiolapp för varje flicka i fyra till tioårsåldern som hon omskar. Nu tjänar hon mer än dubbelt så mycket för varje klänning som hon syr och säljer – och hennes stolthet och livsglädje går inte att ta miste på. 

Warsan betyder ungefär »goda nyheter«. På en plats som är så drabbad av konflikter och klimatförändringar behövs verkligen varje »god nyhet« och medmänsklig omsorg. Med enkla medel kan vi få vara med och rädda liv och ge människor rätt till värdig vård, men också nya försörjningsmöjligheter och ett nytt hopp!

Tack för din gåva!