Ny distriktsföreståndare i Västerbotten

Ett drygt år av väntan och längtan är nu över. EFS Västerbotten kan med stor glädje välkomna Anders Lindh som ny distriktsföreståndare. – Det känns väldigt spännande och jag tar mig an uppdraget med djup respekt inför de utmaningar som finns, säger han.

Den nye distriktsföreståndaren Anders Lindh tillträder direkt på en provanställning som sträcker sig över ett år.

– Det är mycket som är nytt och delvis rörigt nu i början men jag försöker inte att vara så känsloorienterad. Jag tycker att jag kan skönja många utmaningar som vi står inför och jag tror och hoppas att jag kan stå för goda bidrag i de utmaningarna, säger han.

Lindh har en lång och bred erfarenhet inom EFS och Svenska kyrkan. Hans teologiska resa började i 20-årsåldern när han lämnade Kalix för teologistudier i Uppsala vid Johannelunds teologiska högskola. Första tjänsten fick han 1985 i Brunflo, Jämtland, där han också bildade familj. Åren 93–95 jobbade han som präst i Jönköping innan det bar av till Älvsbyn 1995 där han har verkat sedan dess, både på fasta prästtjänster men också som bemanningspräst inom Svenska kyrkan. Nu, när han hunnit bli 58 år, väntar alltså nästa uppdrag i och med denna provanställning.

– Det är givetvis med djup respekt som jag tar mig an det här. Samtidigt känns det självklart kul och spännande. Under min livsväg har två saker varit centrala. Det ena är att så långt det går förstå Herrens väg för mig i mitt liv, och det andra är att jag vill testa mina vingar och utmana mig själv. Att anta den här utmaningen är verkligen ett sätt att testa vingarna, säger han.

Vad hoppas du främst bidra med i din nya roll?

– Jag är en god lyssnare. Och jag har en bred erfarenhet av olika kyrkliga sammanhang och arbetslag. Sedan är jag en vän av Andens liv, det är en lång erfarenhet jag bär med mig. Jag är givetvis inte fulländad men jag har en reflekterad hållning och en resursbank att dela med mig av.

I avsaknaden av distriktsföreståndare har det varit ett extra hårt tryck på EFS Västerbottens kansli det senaste året. Nu finns en påtaglig lättnad och glädje över att äntligen ha fått in en distriktsföreståndare.

– Vi har väntat i ett år på det här och vi tycker att det är väldigt skönt att det har löst sig. Anders är så varmt välkommen här hos oss och nu ser vi fram emot att jobba tillsammans. Vi behöver en distriktsföreståndare för att hålla ihop det här stora distriktet – nu har vi fått en och kan gå vidare, säger Göran Berglund.