Praktik på EFS med Helena

Vill du veta mer om hur det är att göra internationell praktik med EFS? Helena som var ute i Tanzania berättar om hennes upplevelse.

Nu är det hög tid att ansöka till EFS populära praktikantprogram hösten 2020, sista ansökningsdagen är 15:e mars. Detta är en fantastisk möjlighet för dig mellan 20-30 år som vill ut och upptäcka världen, förstå mer om utvecklingsarbete och förstå hur Agenda 2030. Helena berättar om hur det var för henne i Tanzania när hon var där hösten 2019. Läs mer om praktikantprogrammet och ansök för att själv få åka ut med EFS här.

 Hej Helena, Vilket land åkte du till och vad tyckte du om det?

Jag åkte till Tanzania. Jag har varit där tidigare och det kändes fantastiskt kul att få en chans att lära känna landet ännu bättre och även att få se en ny plats. När jag sökte så önskade jag dock inte Tanzania speciellt utan var mer inne på Irak, men i efterhand är jag så glad att jag fick åka till Tanzania. Det är ett fantastiskt land som kommit att betyda mycket för mig. 

Har du rest mycket innan?

Som sagt så har jag varit i Tanzania tidigare, en gång på en längre resa, men i övrigt har jag inte rest så mycket. Några semesterresor inom Europa bara. 

Vad tyckte du om praktiken?

Praktiken var otroligt lärorik. Jag var främst i en kyrka som heter Mnadani och arbetade med deras barn- och ungdomsverksamhet. Det blev både en del kontorsarbete, hembesök till familjer som kyrkan stöttade på olika sätt och så var jag en hel del på kyrkans förskola också. Allt som allt tycker jag att jag fick en bra helhetsbild av hur arbetet fungerade och det var fint att få vara en del av och bidra på de sätt man kunde till kyrkans arbete. 

Vad var absolut bäst?

Oj, det är svårt att säga, men jag tror att jag tyckte det absolut bästa var att få en vardag där. Att gå upp varje morgon, cykla till jobbet och mötas av barnen på förskolan och mina kollegor på kontoret. Jag saknar dem alla väldigt mycket nu. 

Vad var mindre bra?

Ibland var det svårt med språket då alla inte kan engelska och min swahili inte är riktigt på den nivå som jag önskar att den skulle vara. Jag lärde mig mycket swahili av att inte alltid ha möjligheten att kommunicera på engelska, men vissa gånger önskade jag att jag hade kunnat förstå mer och även kunnat göra mig bättre förstådd. 

Har du råd till någon som vill söka praktik?

Sök! Jag hade precis gått klart första året på universitetet, trivdes väldigt bra och hade inte alls tänkt ta studieuppehåll, men jag sökte ändå och har inte ångrat det beslutet för en sekund. Så mitt bästa råd till någon som vill söka praktik är helt enkelt bara att söka. 

Blir du sugen på att själv åka ut som praktikant? Ansökan är öppen fram till 15 mars och praktiken hålls i höst. Läs mer och ansök här!