Praktik på EFS med Jonas

Vill du veta mer om hur det är att göra internationell praktik med EFS? Jonas som var ute i Irak berättar om hans upplevelse.

Nu är det hög tid att ansöka till EFS populära praktikantprogram hösten 2020, sista ansökningsdagen är 15:e mars. Detta är en fantastisk möjlighet för dig mellan 20-30 år som vill ut och upptäcka världen, förstå mer om utvecklingsarbete och förstå hur Agenda 2030 fungerar. Jonas berättar om hur det var för honom i Irak när han var där hösten 2019.

 Hej Jonas, Vilket land åkte du till och vad tyckte du om det?

Jag åkte till Irak. Jag har länge fascinerats av kristna i mellanöstern och ville besöka den förföljda kyrkan. Praktikantprogrammet var ett jättebra tillfälle att få se något nytt och besöka kristna i en helt annan kultur.

Har du rest mycket innan?

En del. Jag var i Tanzania med Glimåkra folkhögskola 2010, bott i USA, skrivit uppsats i England och gjort en tidigare praktik i Indien.

Vad tyckte du om praktiken?

Jättebra! Det var en spännande resa inom ramen för ett program. Man fick verkligen ta del av våra vänners vardag istället för att bara besöka några dagar eller någon vecka. Jag blev tagen av gästvänligheten hos våra vänner. Vi blev snabbt en del av familjen där. Maten var också underbar!

Vad var mindre bra?

Av det som vi direkt påverkades av var det att det blev otroligt kallt på vintern och vi hade svårt att få upp temperaturen i lägenheten. Men Irak i stort står inför stora problem såsom diskriminering, korruption, jobbmöjligheter och allmän statlig service.

Har du råd till någon som vill söka praktik?

Jag fyller 30 år i år och är väl kanske inte den typiske praktikanten men detta har gett mig så otroligt mycket. Om du tvekar för att du inte vet om ”en sådan som du” kan göra det tycker jag du ska strunta i det och ge dig ut. Inget man ångrar.