Se Be Ge och palt drive thru gör succé i Piteå

Förra veckan så anordnade EFS Tallhedskyrkan en kreativ insamling till höstinsamlingen Se Be Ge, nämligen en palt drive thru, där Piteborna fick komma med olika färdmedel för att hämta upp en portion palt. Detta sändes på SVT Norrbotten, och senare även i det rikstäckande programmet Rapport på SVT

På bilden ser ni Anna Olsson och Carina Berglund som var drivande för paltutdelningen.

 

Hej Anna Olsson, samarbetspräst i EFS Tallhedskyrkan och Hortlax församling! Stort grattis till en lyckad insamling till EFS höstkampanj Se Be Ge, vilket roligt initiativ! Kan du berätta lite mer om hur det gick till när ni kom på det?

Varje år så brukar Tallhedskyrkan, vilket är en samarbetskyrka med Hortlax församling samla in pengar till Se Be Ge. Jag är nytillträdd samarbetspräst sedan första mars i år och sitter med i verksamhetsrådet där vi går igenom vad som ska hända med gudstjänster och övrig verksamhet. På ett av våra möten pratade  vi om just insamlingen till Se Be Ge där vi i vanliga fall brukar ha ett stor paltkalaset med missionsförsäljning av hantverk osv till missionsinsamlingen. Alla tyckte det kändes tråkigt att behöva ställa in alltihopa, och vi var inte sugna på att sälja biljetter till ett slutet event. Så kläckte någon i gruppen: ”Ska vi inte ha en palt drive in så människor kan komma och hämta palten?”. Alla i gruppen sken upp och tyckte det var en fantastisk idé. Jag vill särskilt lyfta upp alla ideella krafter som gjorde detta möjligt. Någon kände någon som arbetar inom förpackningsindustrin, någon annan kände någon inom paltbranschen. Detta hade inte varit möjligt utan alla volontärer. 

Hur var reaktionerna bland de som kom och köpte palt?

Otroligt positiv. Jag var den som sprang ut till bilarna och lade palten på bilsätet, och alla tyckte det var så roligt. Folk blev överraskade över att palten var varm. I vanliga fall när vi har paltfest är det mest kvinnor över 70 år som brukar stå och koka palt, men det gick ju inte i år. Så efter att vi köpt färdig palt så ville vi ändå värma upp den så man fick med sig en varm portion hem. Jag tyckte det var särskilt roligt att det var så blandade åldrar som kom, det var allt ifrån par i 20 årsåldern till folk med rullator eller de som skulle hämta till hela familjen. Det blev en riktig succé! 

Se inslaget från SVT Norrbotten här. 

Vad är Se Be Ge?

I programmet Se Be Ge som visades för två veckor sedan får vi små glimtar från våra missionärer i Etiopien och Tanzania. Huvuddelen av programmet är inspelat i Somalia, där EFS har en lång historia som går tillbaka till år 1898. Idag bedriver EFS ett livsförvandlande humanitärt arbete där genom den lokala samarbetsorganisationen Warsan.

Här är tre exempel på hur din gåva används:

  1. Barn i svältdrabbade Somalia får skollunch varje dag
  2. Mobila kliniker i otillgängliga områden med begränsad sjukvård   
  3. Hönsprojekt för att öka självförsörjning och trygga mattillgången 

Om du ännu inte har bidragit till Se Be Ge är det inte försent. Programmet går att se på efsplay.nu och det går fortfarande att vara med och bidra till livsviktiga insatser för utsatta kristna och andra minoriteter.