Lötenloppet – för Barn i alla länder

I maj gick Lötenloppet av stapeln för fjärde gången, en folkfest och löpartävling, där “alla steg räknas”.

Solen strålade från klarblå himmel när Lötenkyrkan och Erikshjälpen återigen ordnade “Lötenloppet” i Uppsala. Under några timmar förvandlades Heidenstams torg till lite av ett festivalområde, med hoppborgar, levande musik, ansiktsmålning och bok-loppis. Löpare och lunkare i alla åldrar samlades för att motionera och umgås.

– Det är roligt att så många av affärerna vid torget ställer upp med vinster och genom att dela ut glass och bananer, berättade Martin Nilsson som var med och arrangerade dagen.

Loppet startades 2019 efter en dödsskjutning ägt rum på Heidenstams torg och nu är flera lokala aktörer engagerade: affärer, fritidsgården och ett gym bland annat. Ett övergripande mål är att bygga gemenskap och trygghet. Men intäkterna från dagen tjänar också ett gott syfte, då varje krona går till Barn i alla länder.

För de som deltog i själva loppet gällde det att ta sig runt en kilometerlång slinga så många varv som möjligt, och gärna ordna sponsorer som ville ge en slant för varje varv. Ville man inte springa så långt gick det också att delta i Lilla Lötenloppet, där alla belönades med glass, medalj och fanfar.

På frågan om de har några råd till församlingar som skulle vilja testa något liknande svarade Angelica Mörtzell, församlingskonsulent i Lötenkyrkan:

– Våga testa och kör, prata med aktörer i närområdet. Det är bra för området att visa att vi arbetar tillsammans för trygghet och glädje!